Dünyaca ünlü Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci Fazıl Say, Türkiye’nin genç yeteneklerine ilham vermesinin yanı sıra onlara destek olması ile de biliniyor. Sanat alanındaki başarılarının yanı sıra, genç yeteneklerin gelişimini teşvik eden projelerde aktif rol alması sanatçıyı hayranlarının gözünde daha değerli kılıyor.

ENKA Sanat’ın düzenlediği ‘Lale Tara Sanat Bursu’nun final jürisinde yer aldıktan sonra, sosyal medya hesaplarından duygularını paylaşarak, yarışmada elenen yetenekli genç sanatçı adayları için devlet ve özel kurumlara yardım çağrısında bulundu.

İşte Fazıl Say'ın sosyal medya X hesabından yaptığı o paylaşım:

"Kültür Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığına çağrımdır, lütfen okuyun.

Müzikte 28 genç yeteneğe sahip çıkmak hepimizin görevi.

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde kalpler Filistinli çocuklar için attı Dünya Çocuk Hakları Günü'nde kalpler Filistinli çocuklar için attı

Geçen hafta, ENKA Sanat’ın her yıl düzenlediği Lale Tara bursu için final jürisindeydim. Bu burs, her yıl iki üstün yetenekli gencimizin yurtdışında müzik eğitimi almasına olanak tanıyor. Jüri olarak, piyano, keman, çello, flüt ve diğer enstrümanlarda başvuran 30 genç arasından 10 kişiyi finale taşıdık. Seviyenin çok yüksek olduğu bu yarışmada, kazanan iki gençle gurur duyduk, ancak kazanamayan 8 finalist ve ilk elemede elenen 20 genç için de derin bir üzüntü hissettim. Sanatın değerlendirilmesi tecrübe ve tahminle olur; bu nedenle tüm gençlerimizin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. 

Türkiye'nin müzikte dünya sahnesinde yer alması için 28 genç yeteneğimize sahip çıkmalıyız. Bu konuda, devlet burslarının geri gelmesi ve bakanlıkların devreye girmesi için çağrı yapıyorum. Elbette bu çağrı herkesedir."
 

Fazıl Say Paylaşımı

Fazıl Say, 9 Ağustos'ta sosyal medya hesabından yaptığı çağrıyı tekrar yenileyerek şunları belirtti:

"Fevkalade yetenekli 28 genç müzisyenin ailelerinin çoğu memur öğretmenlerden oluşuyor ve bu nedenle çocuklarını kendi imkanlarıyla yurtdışında okutma şansına sahip değiller. Bu noktada ENKA Sanat Lale Tara Bursu gibi imkanlar bir umut ışığı oluyor ve en iyiler bu fırsatı değerlendirmeye çalışıyor. Ancak elenenler büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Jüri olarak, değerlendirmelerimizi estetik, müzikalite ve yüksek seviye mükemmeliyetçilikle yapıyoruz; burada kesin ölçüm yöntemleri yok. 

Önemli olan şu ki, bu 28 yetenekli gencimizin desteklenmesi Türkiye için büyük bir değer taşıyor ve müzikte dünya arenasında varlık göstermeleri için gerekli. Eskiden devlet bursları bu amaçla sunuluyordu. Bu nedenle, bakanlıkların bu konuda harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum." açıklamasında bulundu.