Yaşam

Bahşişleriyle fidan alıp dikti, bozkırı doğal bir cennete dönüştürdü

Konya’da 79 yaşındaki Ramazan Uludağ, 25 yıl önce ağaçlandırmaya başladığı bozkır olan Boztepe’yi yeşil bir ormana dönüştürdü. Düğün ve nişanlarda mani söyleyerek kazandığı bahşişlerle fidan satın alıp diktiğini belirten Uludağ, "Nişanlarda 'makas kesme' parası almazdım. O paralarla ağaç alıp buraya diktim" dedi. Bugün, 20 dekar alanda 2.500 çam ağacı ile dolup taşan bu alan, Uludağ’ın emekleriyle doğal bir cennete dönüştü.

Konya'da yaşayan 79 yaşındaki Ramazan Uludağ, 25 yıl önce ağaçlandırmaya başlayarak bozkır olan Boztepe'yi ormana dönüştürdü. O dönemlerde düğün ve nişanlarda mani söyleyen Uludağ, bahşişleriyle fidan satın alıp dikmeye gitmeyi belirtti, "Nişanlarda 'makas kesme' parası almazdım. Burada ağacı diktiğim andan itibaren o bağışları almaya çalıştım. O parayla ağaç alıp, buraya gelen diktim. Yine de Avrupalı ​​arkadaşların ve eşin dostun yardımlarıyla bu ağaçları satın aldık, geldik, diktik burada, 20 dekar alan ve 2 bin 500 çam ağacı var" dedi.

Kulu ilçesinde gazete bayiliği yapan, aynı zamanda düğün ve nişanlarda da mani söyleyen Ramazan Uludağ, 1999 yılında çobanlık yapan dayısı Abdi Taner'in, hayvanlarını otlatmak için getirilen hazine arazisi olan Boztepe'ye araştırarak ağaç dikme kararı aldı.

Uludağ, hem çevresinin desteğini, hem de düğün ve nişanlarda söylediği mani karşılığında topladığı bahşişlerle fidanları satın alıp, Boztepe'ye dikti.

Uludağ, 2 bin 500 çam ağacıyla ormana dönüştürüldüğü 20 dekarlık alanda ise fidanları manilerinin bahşiyle alındığı için 'Mutlu Çiftler Hatıra Ormanı' adını verdi.

'AĞACI, DOĞAYI ÇOK SEVERDİM' Halen bitkilerini sulayıp, bakımını yapan Ramazan Uludağ, şunları söyledi:

"Burası tapuda Boztepe olarak geçiyor. 1999 yılında burayı severdik. Dayım Abdi Taner, çobanlık yapardı ve burayı çok severdi. Bizi de devamlı buraya getirirdi. 5-6 kişiydik ve buraya gelip, yedik, içtik. En sonunda buraya ağaç dikme kararı aldık.

Avrupalı arkadaşların, eşin dostun yardımlarıyla bu ağaçları satın aldık. Ben nişanlarda 'makas kesme' parası almazdım. O zaman buraya ağacı diktiğim andan itibaren o bağışları almaya çalıştım. O parayla da ağaç alıp, gelip buraya diktim. Hayatımız hep burada geçti. Ben gazete bayisiydim. İnanın buraya ben maddi manevi her şeyimi harcadım. Çünkü ağacı, doğayı çok severdim."

"ŞEHRİ YEŞİLLİK GÜZELLEŞTİRİR" Ormana sahip çıkmaları konusunda bölge halkına da uyarıda bulunan Uludağ, "Burası 20 dekar ve 2 bin 500 çam ağacı var. Diğer meyve ağaçlarını dikemedik. Çünkü su zayıf olduğu için meyve ağaçları burada olmuyor. Ama çam ağaçları susuzluğa dayanıyor.

Halen haftada bir gelip suluyoruz. Elimizden geldiği kadar burayı bu vaziyete getirdik. Kulu bölgesinde ağaç durumu çok zayıf. Bir şehri yeşillik güzelleştirir, tabiat güzelleştirir. Buraya sahip çıkalım gençler, burası size emanet. Burası hepimizin. Burayı sevin" diye konuştu.