Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 21 Ağustos'tan bu yana kayıp olan 8 yaşındaki Narin'in cansız bedeni, dün sabah bir dere yatağında bulundu. Narin’in ölüm haberi, ülkemizi derinden sarstı ve hepimizi yasa boğdu. Bu trajik olay, Japonya’daki anaokulu sisteminde uygulanan 'sarı şapka' uygulamasını akıllara getirdi. Bakın Japonya'da çocuklar anaokuluna başladığından itibaren neden 'sarı şapka' takıyor...
Japonların kendilerine has kültür ve gelenekleri her zaman tüm dünyanın ilgisini çekmektedir.
İnternette sıkça karşılaştığımız bir cümle var: “Neyi çok iyi yaptığınızı düşünürseniz düşünün, onu sizden iyi yapan bir Japon çocuğu muhakkak vardır.”
Bunun nedeni, Japonya’daki temel eğitim sisteminin diğer ülkelerden farklı olması. Japonya’da çocuklar, önce dürüstlük, saygı, sorumluluk ve topluluk bilinci gibi değerler üzerinden eğitim alıyorlar.
Çocuklar, “O-soji” olarak bilinen temizlik saatlerinde sınıflarını, bahçeyi, koridorları ve dolaplarını temizliyorlar.
“Kyushoku” adı verilen yemek sisteminde, öğrenciler öğle yemeklerini öğretmenleriyle birlikte yiyorlar ve yemekler genellikle okul tarafından sağlanıyor.
Aynı zamanda Japonya’da akademik yıl, baharın başlangıcı olan Nisan ayında başlıyor.
İşte birçok kişinin merak ettiği sarı şapkaların nedeni:
Birçok kişinin merak ettiği sarı şapkaların nedeni, Japon anaokulu çocuklarının okula sarı şapkalarla gitme zorunluluğudur. Bu uygulama, çocukların bağımsız bireyler olarak okula yalnız gitmelerini sağlamak amacıyla yapılır. Sarı şapkalar, çocukları trafikte daha görünür hale getirir ve "sarı şapkalı çocuk" demek, herkesin gözetmesi gereken çocuk anlamına gelir. Her Japon çocuğu, tüm Japon toplumunun çocuğu olarak görülür ve bu konuda tavizsiz bir koruma politikası uygulanır.
Japonya'nın gelenek ve yaşam anlayışlarında çocuklar önemli bir yer tutar. Özellikle kamusal alanda, Japon çocukları yetişkinler tarafından dikkatle korunur. Bu koruma anlayışında, çocukların taktığı şapkaların rolü büyük olabilir. Peki, Japon çocuklar sokaklarda neden sarı şapka takar? Sarı şapkanın Japonya'daki anlamı nedir?
Bu uygulama Japonya'da oldukça yaygındır. Japonlar, çocuklarına sarı şapka takarak onların erken yaşlarda bağımsızlık kazanmalarını ve trafikte daha görünür olmalarını sağlarlar. Bu yöntem, çocukların güvenliğini artırırken toplumsal sorumluluğu da vurgular.
Bu hem basit hem de çok ilginç olan uygulamanın temelinde Japon çocukların okula kendi başlarına gitmeyi öğrenebilmeleri yatar. Sarı şapka takan küçük çocuklar tek başlarına çıktıkları okul yolculuğunda daha çok dikkat çekerler.
Bu uygulama aslında Japon yetişkinlere bir mesaj niteliğindedir. Trafikte ve taşıtlarda sarı şapka takan çocukları daha kolay fark edebilirler ve onların herhangi bir ihtiyaç anında hemen yardımlarına koşarlar.
Japon halkının tek başlarına yolculuk yapan çocuklara göz kulak olması ve onlara rehberlik etmesi bu geleneğin en önemli amaçlarından biridir.
Çocukların özgürce dolaşabilecekleri güvenli bir toplum, Japon kültürünün bir parçasıdır.
Ülkede çocukları güvende tutmanın ortak bir görev olduğuna inanılıyor ve bu sayede aileler çocuklarını güvenle okula tek başına yollayabiliyor.
Tüm çocuklar, küçük civcivler gibi sarı şapkalar takarak 6 yaşından itibaren okula yalnız gidiyorlar. Bu sistem, çocukların güvende ve korunduğu bir ortam sağlar.
Bugün çocuklarımız okula başladı ve bu sabahtan beri içimizi 'Narin' bir hüzün bulutu kaplamış durumda. Okul heyecanı bile içimize sinmiyor.