İş Dünyası

Savunma sanayinden ayrılıp ‘İle de France’ damızlık koyun çiftliği kurdu

Eskişehir'de savunma sanayinde faaliyet gösteren özel bir firmada 15 yıl çalışan girişimci Bahadır Cangara, 3 yıl önce çiftlik kurarak et verimi yüksek "İle de France" damızlık koyun yetiştirmeye başladı. Şimdi, tesisinin kapasitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Cangara, bu girişimiyle hem tarım sektörüne katkı sağlamayı hem de başarılı bir iş modeli oluşturmayı hedefliyor.

Savunma sanayisinde 15 yıl çalıştıktan sonra kendi işinin sahibi olma hayaliyle 2020 yılında işinden ayrılan 48 yaşındaki Bahadır Cangara, Odunpazarı ilçesinde 4 dönüm arazi satın aldı. 

Cangara, 2021 yılında inek ve tavukla başladığı hayvancılık faaliyetlerini, aynı yıl "İle de France" cinsi 20 koyun alarak genişletti. Hayvanlarının sağlığını ön planda tutan Cangara, veteriner gözetiminde beslenme sistemleri kurarak, işletmesinin kalitesini artırdı. 

Artan talep doğrultusunda anaç koyun sayısını artırarak işletmesini büyüten Cangara, hem tarım sektörüne katkı sağlamayı hem de başarılı bir iş modeli oluşturmayı hedefliyor.

Küçükbaş hayvanların verimliliğini artırmak amacıyla tesisinde otomatik sulama ve yemleme sistemleri kullanan, hastalıklardan korumak için zemini polimer betonla kaplayan Cangara, 3 yılda 120 koyuna ulaştı.

İşçilerinin yardımı ve veterinerden aldığı danışmanlık desteğiyle bilimsel yöntemlerle damızlık koyun yetiştiriciliğini sürdüren Cangara, koyunları üçer aylık periyotlarda satıyor.

Cangara, 180 koyun kapasiteli tesisindeki hayvanları çiftliğine ektiği yonca, arpa ve samanla besliyor.

"HENÜZ ANNE KARNINDAYKEN SATILIYOR"

Bahadır Cangara, uzun yıllardır hayalini kurduğu hayvancılığı hayata geçirdiği işletmesini genişleterek daha fazla müşteriye ulaşmak istediğini söyledi.

"İle de France" koyunların et ve süt veriminin en üst seviyede olduğunu, her türlü koşula uyum sağlayabildiğini anlatan Cangara, "Bu hayvanlar Türkiye'nin iklim ve şartları için çok uygun. Normal hayvan kesime gittiğinde 45 kilogram eti oluyor. Bizim hayvanımız kesime gittiğinde 65 ila 70 kilogram eti oluyor. Çok araştırma yaptım, bu ırkın daha verimli olduğuna karar verdim ve çok memnunum" dedi.



Bu hayvanların etinin lezzetiyle de tanındığını ifade eden Cangara, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ticari olarak bu koyunları diğerlerinden ayıran en büyük özellik, henüz anne karnındayken satılabilmesi. Hayvanı 6 ay sonra teslim edeceksiniz ancak ödeme alabiliyorsunuz. Başka ırklarda böyle bir satış olmuyor, İle de France ırkında böyle bir avantaja sahibiz. Hayvan refahı çok önemli, bundan dolayı daha geniş bir yere geçmek istiyoruz. Hedefimiz 300 anaç koyun."