Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Edebiyat Derneği işbirliği ile hayata geçirilen ve Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında başvurulan bin 250 proje arasından seçilen TİDBAU ile Türk İşaret Dili telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlara girecek. Türk İşaret Dili, geliştirilecek yeni yazılım ve eğitim içeriklerinin sağladığı imkanlar aracılığı ile uzaktan öğretim programı sayesinde artık dileyen herkese ulaşacak. Bu uygulama ile hem isteyen herkesin Türk işaret Dili'ni öğrenebilmesi hem de işitme engelli vatandaşların yaşadığı iletişimsizlik sorunlarının çözülmesi hedefleniyor.
UYGULAMANIN İÇERİĞİNDE NELER OLACAK?
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Beşiktaş Kampüsü'nde gerçekleştirilen ve eğitim içeriği sağlayıcıları, öğreticiler ve işitme engelli kişiler ile ailelerinin yer aldığı TİDBAU'nun lansmanında uygulamanın faydalarının yanı sıra içeriği hakkında da bilgi verildi. Türk İşaret Dili'nin anlatımı için videoların, animasyonların, illüstrasyonların da kullanılacağı uygulama bir web portalı içinde yer alacak ve bu paralelde farklı platformlarda da çalıştırılabilecek.
'AMACIMIZ HAYATI KOLAYLAŞTIRMAK'
Projenin amaçlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan TİDBAU Koordinatörü Doç. Dr. Tufan Adıgüzel şöyle konuştu:
'Birinci amacımız işitme engeli olanların hayatını kolaylaştırıp, işitme engeli olan ve olmayanlar arasındaki iletişimi güçlendirmek. İkinci olarak işitme engeli olanlar Türk İşaret Dili'ni belli bir kapsamda biliyorlar. Ancak gördükleri bir yazıyı işaret diline çeviremiyorlar. Bu proje ile onların da kişisel gelişimini sağlayarak istihdam edilebilirliğini de arttırmayı amaçlıyoruz.'
'KÜÇÜK ŞEHİRLERDEKİ İŞİTME ENGELLİLERİN İMKANLARI DAHA KISITLI'
Projede eğitmen olarak görev alan BAU İşaret Dili Eğitmeni Hale Ersöz Bozacı ise işitme engellilerin yaşadığı zorluklardan söz etti. 'Bir işitme engelli hastaneye, belediyeye, adliyeye veya herhangi bir kuruma gittiği zaman insanlarla iletişim kuramıyor ve doğal olarak sorununu gideremiyor' diyen Bozacı, bu proje ile hem işitme engellilere hem de duyan insanlara katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Büyük şehirlerde işaret dili eğitimi alma imkanının olduğunu ancak küçük şehirlerde bunun çok mümkün olmadığını belirten Bozacı, 'Küçük şehirlerde maalesef kurs görme şansınız daha az ve bu durum işitme engellilerin mağduriyetini arttırıyor' dedi.
Türk İşaret Dili akıllı cihazlar ile herkese ulaşacak
Bunlar da ilginizi çekebilir