Londra'da Natural History Museum Garden (Doğa Tarihi Müzesi)’nin yenilenen bahçesi, ziyaretçilere açıldı. Her "metrede beş milyon yıl yolculuk yapıyorsunuz" deneyimi sunuyor. Bu çarpıcı alan, baş döndürücü uçurumlar, üç milyar yıllık kayalar, tarih öncesi bir orman ve dev bir bronz dinozor olan Fern ile ziyaretçileri geçmişe götürüyor. Müze, beş yıl süren yenileme çalışmalarının ardından bu etkileyici sergiyle geçmişin derinliklerine ışık tutuyor.

7728

Yeni evrim bahçesinin baş bilim insanı Dr. Paul Kenrick, ziyaretçileri jeolojik zaman diliminde yürütmek istediklerini belirtiyor. Tünelden çıkan ziyaretçiler, bir rampanın iki yanına yerleştirilmiş kayalık yüzeylerden oluşan engebeli bir kanyon manzarasıyla karşılaşıyor. Bu görüntü, şiddetli bir tektonik kırılmanın sonucu gibi görünüyor ve tarih öncesi eğrelti otları ormanını çerçeveliyor. Yolculuk, yaklaşık üç milyar yıl önce oluşan Lewis gnaysıyla başlıyor ve ardından pembe Torridoniyen kumtaşı, yeşilimsi Kambriyen kuvarsit ve mor Galler fundalık arduvazıyla devam ediyor. Kenrick, "Her metrede beş milyon yıl yolculuk yapıyorsunuz" diyor, ancak Prekambriyen döneminin bu yolculuğun yarım mil aşağısında başladığını ekliyor.

3148

Müzenin 25 milyon euro değerindeki beş yıllık bahçe bakım çalışmaları, bu alanı canlı bir laboratuvara dönüştürdü. Beş dönümlük çimenlikler ve çalılar, gezegenimizin yaşam tarihini ve iklim değişikliklerine nasıl uyum sağladığını gösteren bir yolculuğa dönüştürüldü. Feilden Fowles ve J&L Gibbons tarafından tasarlanan bu proje, en eski yosunlardan ağaç eğrelti otlarına ve çiçekler ile savanların gelişimine kadar evrimsel bir süreci gözler önüne seriyor. Bahçede, yaban hayatıyla dolu yemyeşil bir gölet de yer alıyor.

3500

Bruneili diplomatlardan Türkçe hamlesi Bruneili diplomatlardan Türkçe hamlesi

Yol boyunca jeolojik özellikler, botanik zaman çizelgesini yansıtarak toprağın altındaki unsurların üzerindeki bitkileri nasıl etkilediğini gösteriyor. Katı granit sıralar, Londra'nın subtropikal bir orman olduğu 55 milyon yıl önceye ait çakılla kaplı puding taşlarına dönüşüyor. Bu taşlar, yerel bir çevre yolu inşaatından kurtarılan Hertford yakınlarındaki bir çiftçi tarafından bağışlandı. Bahçede, Kuzey İrlanda'dan gelen çakmaktaşı yumruları ve beyaz tebeşir dilimleri gibi çeşitli jeolojik özellikler bulunuyor. Dalgalı yamaçlar ve vadiler, ziyaretçilerin gezegenimizdeki varlığının bir sonraki yok oluş olayını düşündükleri ideal köşeler sunuyor.

Kaynak: İnsanlık Dergisi